EUROPA JEDNAKIH GRAĐANA

Temeljni smisao uvođenja svih europskih vrijednosti u Hrvatsku je u konačnici stvarati Europu jednakih građana. To je posebno motivirajući posao. Da ovdje stvorimo i imamo iste mogućnosti, istu kvalitetu i potencijale obrazovanja, ali i da nam budu dostupne sve usluge i proizvodi kao što je to u najrazvijenijim zemljama Europske unije.

Neki su pomaci već učinjeni, naročito u prostoru plasmana prehrambenih proizvoda, ali predstoji nam bitka za izjednačavanje svih drugih segmenata proizvoda i usluga na zajedničkome europskom tržištu – financijske i bankarske ponude, telekomunikacijski paketi, temeljne socijalne usluge – da iste proizvođačke korporacije ili paneuropski sustavi imaju obvezu svima nama isporučiti jednako, jer smo jednaki.

Zbog toga je važno strateški se odrediti, između ostaloga, i za izgradnju željeznice kojom ćemo putovati od središta Osijeka do središta Zagreba za sat vremena ili od Splita do Zagreba za sat i pol. Jer je upravo brza, kvalitetna i ekonomična usluga u željezničkom prometu ono što nam je potrebno da bi putnici željeznicu koristili kao primarno prijevozno sredstvo. Ulaganje u razvoj željezničke infrastrukture omogućava veću dnevnu mobilnost radnika, razvoj turističkog i gospodarskog potencijala, u konačnici i demografsku obnovu područja koja se danas napuštaju upravo zbog loše prometne povezanosti.

I samo ulaganje treba promatrati kroz cost benefit analizu, a ne analizu isplativosti jer indirektni ekonomski impakti su puno veći od direktnih, a demografski također.